Obiskanost spletnih strani

Zadnje čase so vprašanja obiskanosti spletnih strani zelo popularna, kar je verjetno povezano tudi z začetkom jesenskega dela oglaševalskega ciklusa, ko se vsi medijski načrtovalci trudijo karseda učinkovito porabiti preostali letni proračun za zakup oglasnih mest. No, malo sem se pozanimal in ugotovil, da ponuja v tem trenutku najboljše podatke o obiskanosti spletnih mest podjetje Cati, d. o. o. iz Ljubljane.

Projekt Gemius
Gemius, na katerega me je opozorila Katja, je sicer po metodologiji primerljiv z raziskavo MOSS, vendar pa je bistvena razlika v tem, da pri prvem dostopaš do podatkov v realnem času, medtem ko pri slednji naredijo poročilo le dvakrat letno. Podatki projekta Gemius so tudi nekoliko točnejši, saj delajo raziskavo na podlagi vzorca reprezentativnih piškotkov (torej iz vzorca izločijo tiste uporabnike, ki piškotke brišejo oz. dostopajo do interneta iz večih vstopnih točk).

Različne raziskave
Gemius ponuja več kompleksnih raziskav, ki med drugim prikazujejo vedenje uporabnikov spleta, socio-demografsko strukturo uporabnikov ter učinkovitost oglaševalskih aktivnosti na spletu na v raziskavo vključenih spletnih mestih, vse pa predstavljajo odlično podlago za načrtovanje, izvajanje in nadzor spletnih oglaševalskih akcij.

Izpis podatkov izbranih spletnih mest

Primerljivost trgov
Trenutno se raziskava izvaja na 12 trgih: Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina, Madžarska, Romunija, Rusija, Slovenija in Hrvaška, kar je še dodaten plus za Gemius, saj imamo tako primerljive podatke za večino spletnih mest v državah srednje in vzhodne Evrope.

Število spletnih mest
Število v raziskavo vključenih spletnih mest v Sloveniji je trenutno zaradi istočasnega potekanja primerljivih raziskav še dokaj majhno (okoli 50), vendar pa je na Hrvaškem v ta projekt vključena že večina tamkajšnjih največjih spletnih mest (več kot 50% hrvaškega spletnega trga). Zanimivo pri tem pa je, da se v projekt lahko vključi katerokoli spletno mesto. Torej, kdor bo naslednji?


Pusti komentar

Hja, ne bo čisto držalo. Tudi pri MOSS-u prečiščujejo piškotke. Še toliko bolj, saj imajo zahtevno analizo le-teh ob vsakem koncu merjenja. Poleg tega pa otežujejo podatke s pomočjo podatkov zbranih preko telefonske razsikave.

Hvala za informacijo. Verjetno piškotke niso izločevali od vsega začetka, pa je taka informacija prišla ven.

Kar se pa metodologij tiče pa sem tudi sam rekel, da obe raziskavi uporabljata podobni: spremljanje obiskanosti spletnih strani (cookies), paneli spletnih uporabnikov, spletne ankete in še strukturna raziskava na telefonu, ki se nato uporablja za uteževanje.

MOSS in Gemius, na prvo žogo se zdi vse enako. Razlik je ogromno. Kolikor je meni prišlo na uho ima MOSS težave, ker podatke za spletne ankete zbira preko bannerjev in imajo težave, ker en posameznik na tak način lahko poljubno krat izpolni anketo, izvajalec tega ne more nadzorovati, mogoče je to razlog, da “prečiščujejo” cookie-je. Na drugi strani ni globljivh statističnih podatkov (povprečen čas porabljen za obisk, povprečno število obiskov, vstopna, izstopna stran, doseg, prekrivanje obiska s konkurenti itd), ki bi jih lahko vezal na neko ciljno skupino, kar je za oglaševalce v interesu, npr. moški v starosti od 19-23 so v nadpovprečni meri zastopani na xxx strani, in tam v povprečju opravijo 3 obiske, so na strani v povprečju 5min 23sekund, itd..

Komentiraj

(zahtevano)

(zahtevano)
moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler woolrich outlet woolrich uomo woolrich donna woolrich outlet online tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo