Povratni e-mailing

Sodelavka Katja, me je opozorila na zanimiv članek (Katja, hvala), ki govori o načinu oglaševanja, ki se ga podjetja v Sloveniji še ne poslužujejo veliko. Govor je o povratnih e-mail sporočilih, ki predstavljajo velik še neizkoriščen oglasni potencial, ki ga imajo podjetja na voljo dejansko brezplačno. Na kratko bom povzel, kako lahko najbolje izkoristite povratno komunikacijo s svojimi strankami za dodatno promocijo.

Po definiciji lahko povratna sporočila (transactional messages) razumemo kot e-mail sporočila, ki so namenjena podpori, potrjevanju ali zaključevanju poprej dogovorjenih aktivnosti med podjetjem in naročnikom. Povratna sporočila tudi ne potrebujejo izpostavljati elementov, ki jih komercialna e-mail sporočila morajo:
- notacija, da gre za oglasno sporočilo,
- poštni naslov podjetja,
- povezavo za odjavo prejemanja sporočil.

e-mail marketing

Ena poglavitnih razlik med komercialnimi in povratnimi e-mail sporočili je tudi v njihovi učinkovitosti z vidika odzivnosti. Po poročilih podjetja DoubleClick naj bi komercialna e-mail sporočila dosegala 26,9% stopnjo odpiranja in 7,2% CTR, medtem ko naj bi povratna sporočila dosegala več kot 70% stopnjo odpiranja in kar 50% CTR. Raziskava podjetja MarketingSherpa je tudi pokazala, da so prejemniki oglasnih povratnih sporočil nanje gledali bolj pozitivno kot na ostale načine e-mail oglaševanja. Dodelili so jim oceno 4,2 na skali od 1 do 5.
Vsekakor je zelo pomembno vprašanje, kakšen vtis bodo prejemnikom pustila povratna oglasna sporočila. Pomembno je, da je povratno sporočilo v prvi vrsti relevatno z vidika komunikacije med podjetjem in naročnikom, hkrati pa ponuja dovolj nevsiljivo in diskretno oglasno sporočilo. Nekaj navodil, kako lahko to dosežemo:

- predmet v sporočilu mora biti popolnoma v navezi z vsebino povratnega sporočila,
- za tekstovna e-mail sporočila je pomembno, da najprej izpostavljajo vsebino povratnega sporočila, šele nato se lahko prične oglasni del sporočila,
- oglasno sporočilo ne sme biti bolj poudarjeno kot glavna vsebina povratnega sporočila (npr. alineje v oglasnem delu povratnega sporočila so zelo neprimerna, saj ga naredijo preveč izrazitega),
- HTML sporočila ponujajo nekaj več fleksibilnosti glede postavitve oglasa, da še vedno ohranijo svoj namen povratnosti (oglasno sporočilo se lahko pojavi v desnem »info« stolpcu, ozadje oglasnega sporočila lahko poudarimo s svetlo barvo, v kolikor oglasno sporočilo ne zavzema polovice desnega stolpca, odebeljen tekst lahko doseže enako učinkovit in nevsiljiv učinek)

Vse to so jasno zgolj predlogi, sami pa se odločite, v kakšni meri jim boste sledili. V kolikor pa vas vseeno skrbi, da je glavni namen teh sporočil promocijski, pa lahko še vedno sporočilo opremite s prej naštetimi elementi potrebnimi za oglasna e-mail sporočila.


Pusti komentar

Komentiraj

(zahtevano)

(zahtevano)
moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler woolrich outlet woolrich uomo woolrich donna woolrich outlet online tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo