Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-settings.php on line 229

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/wp-db.php on line 52

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/cache.php on line 36

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/cache.php on line 389

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 537

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 537

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 537

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 537

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 556

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 653

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 653

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 653

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 653

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el($output) in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/classes.php on line 678

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/query.php on line 21

Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method GoogleSitemapGenerator::Enable() should not be called statically in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/plugin.php on line 160

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/post.php on line 948
 » Slovar spletnih izrazov » Oglasevanje.com – novomedijska promocija in napredno oglaševanje

Slovar spletnih izrazov

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/tetapeht/domains/oglasevanje/wp-includes/kses.php on line 446
Ad blocker je programska oprema, ki preprečuje prikazovanje spletnih oglasov. To so največkrat t. i. dodatki (plug-in), ki jih namestijo uporabniki v svoj spletni brskalnik.
Ad server je spletni server, ki shranjuje spletne oglase in jih na izbran način servira po spletnih mestih. Spremlja tudi podatke, kot npr. število prikazov oglasa, klikov oz. akcij uporabnikov, katere se lahko uporablja za pregled nad učinkovitostjo kampanj.
Adrema oz. mailing lista je seznam e-naslovov, ki se uporabljajo predvsem za pošiljanje množičnih elektronskih sporočil komercialne ali informativne narave.
Advertorial oz. promocijski članek, članek PR je oglas v obliki novinarskega članka, ki je oblikovan tako, da ne izstopa od ostale vsebine na spletni strani.
Affiliate marketing oz. partnersko trženje je način prodajanja oglasnega prostora, pri katerem se lastnika dveh različnih spletnih strani dogovorita za višino provizije za vsak prodan oglas.
Affiliate program oz. partnerski program je poslovni dogovor med spletnim trgovcem (podjetjem, ki na spletu prodaja izdelke) in drugimi lastniki spletnih strani (partnerji), s katerim slednji promovirajo ponudbo prvega ter so za to nagrajeni s provizijo od prodanega.
Agencija je poimenovanje podjetje, ki v imenu naročnika izpelje oglaševalsko akcijo. Praviloma ponuja storitve, kot so medijsko načrtovanje, kreativna zasnova in izvedba oglasnega gradiva, zakup oglasnega prostora ter izdelava poročila o izvedeni kampanji.
Agencijski popust je popust, ki ga dobi oglaševalska agencija za posredovanje poslov med ponudnikom in kupcem oglasnega prostora. Običajno je višina takšnega popusta okoli 15 odstotkov.
AIDA je 4-stopenjski model nakupnega vedenja potrošnika: Attention (pozornost), Interest (zanimanje), Desire (želja), Action (akcija). Začne z vzbujeno pozornostjo in konča z nakupom.
Alt text oz. besedilo Alt je okrajšava za alternativno besedilo, ki se pojavlja pri slikovnem materialu na spletnih mestih.
Applet je program, ki je napisan v programskem jeziku Java ter med drugim omogoča gledanje preprostih animacij, interakcijo z uporabnikom in prikaz dinamičnih vsebin na spletnih straneh.
B2B je poslovni model, ki temelji na komunikaciji med poslovnimi subjekti. Spletne strani B2B omogočajo dostop do datotek, kot so ceniki, katalogi in opisi izdelkov, omogočajo pa tudi nakup surovin, rezervnih delov in podobno.
B2C je poslovni model, ki temelji na komunikaciji med podjetjem in potrošnikom. Spletne strani B2C omogočajo nakup knjig, glasbenih ali video vsebin ter ostale zabavne elektronike.
B2G je poslovni model, ki temelji na komunikaciji med podjetjem in državo. Gre dejansko za izvedenko modela B2B, le da je tukaj ena od strank država.
Backbone povezave so širokopasovne internetne povezave, ki povezuje glavne državne oz. regionalne komercialne in akademske internetne mreže preko državnih mej, kontinentov in oceanov.
Banner oz. oglasna pasica je oblika klasičnega spletnega oglasa, ki ponuja povezavo s spletno stranjo oglaševalca. Lahko je različnih formatov (GIF, JPEG, Flash, HTML, Java, JavaScript ) in dimenzij (468×60, 728×90, 160×600, 300×250, 300×600, 876×180).
Banner blindness je fenomen, ko uporabniki spletnega mesta zaradi prezasičenosti z oglasi ali zaradi navajenosti nad njihovo pozicijo le-te ne vidijo več kot dodano informacijo oz. jih ne opazijo več.
Banner burnout je situacija, ko zaradi dolgotrajnosti prikazovanja pada direktni učinek tega oglasa oz. se začne manjšati CTR oglasa.
Banner exchange je sistem brezplačne izmenjave spletnih oglasov vsem spletnim stranem, sodelujočim v sistemu. Razmerje med številom prikazanih oglasov naročnika na drugih spletnih mestih je odvisno od tega, koliko prikazov ustvari naročnik na svojem spletnem mestu.
Behavioral targeting oz. ciljanje na osnovi vedenjskih vzorcev je tehnologija pri prikazovanju oglasov, ki upošteva dosedanje aktivnosti uporabnika na spletnem mestu. Če sistem uvrsti uporabnika med potencialne kupce določenega izdelka, mu prikaže spletni oglas za ta izdelek.
Blind link je metoda priprave spletne povezave, ki s pomočjo uporabe tehnologije JavaScript prikrije njeno destinacijo v statusni vrstici spletnega brskalnika, tako da uporabniki ne vedo vnaprej, kam jih ta povezava vodi.
Blog oz. spletni dnevnik je spletna stran, katere namen je objava vsebin, tekstov in slik na spletu v obliki dnevnika, ki so vpogled vsem uporabnikom spleta. Avtorji v njih opisujejo svoje subjektivne poglede na svet, obiskovalci pa lahko na le-te komentirajo.
Blogrola je seznam drugih blogov, ki jih avtor bloga uvrsti v stalni seznam svojih blogov, ki jih spremlja, bodisi zaradi osebnega poznanstva bodisi zaradi sorodne teme bloga.
Bounce rate nam pove, kolikšen odstotek obiskovalcev si je ob obisku spletnega mesta ogledal zgolj eno stran.
BPS oz. bits per second (b/s) je merska enota za prenos podatkov (bitov) prek mrežne povezave v eni sekundi. 100.000 b/s je 1 Mb/s (mega bits per second).
Browser oz. brskalnik je program, ki omogoča uporabniku pregledovanje spletnih strani na internetu. Najpogosteje uporabljena spletna brskalnika sta Microsoft Internet Explorer in Mozilla Firefox.
Button oz. oglas gumb, ki je manjši od bannerja in je običajno uvrščen na levo ali desno stran spletne strani, kjer je prostor omejen (dimenzija 120×90 slikovnih točk).
Cache oz. pomnilnik je spomin računalnika, ki beleži zadnje najpogosteje iskane vsebine/dokumente/spletne strani in jih zato hitreje prikaže. Lahko je lokalni pomnilnik (npr. na brskalniku) ali pa je del celotne mreže.
Call to action je element oglasa (copy, animacija ipd.), ki pri uporabniku vzpodbudi neko pričakovano akcijo. Ta je lahko klik na oglas, izpolnitev ankete ali nakup izdelka.
Chat oz. klepet je tip internetne komunikacije, ki v realnem času poteka med dvema ali več posamezniki.
Ciljano oglaševanje oz. tudi targetirano oglaševanje so različne oblike spletnega oglaševanja, ki skušajo doseči točno določeno nišno skupino na podlagi najrazličnejših socio-demografskih in drugih podatkov.
Cookie oz. piškotek je majhen tekstoven dokument, ki se ga v trenutku vzpostavljene povezave prek spletnega strežnika pošlje na računalnik uporabnika z namenom sledenja in nato ciljanja s primernim spletnim oglasom (vedenjsko ciljanje).
CPA (Cost Per Action) oz. CNA (cena na akcijo) je poslovni model zakupa oglasnega prostora, kjer oglaševalec plača mediju le ob opravljeni določeni akciji uporabnika (npr. registracija, oddaja podatkov, izpolnitev ankete).
CPC (Cost Per Click) oz. CNK (cena na klik) je poslovni model zakupa oglasnega prostora, kjer oglaševalec plača mediju za vsak klik uporabnika na njegov oglas.
CPM (cost per thousand) oz. CNO (cena na ogled) je poslovni model zakupa oglasnega prostora, kjer oglaševalec plača mediju za vsak prikaz oglasa. Strošek zakupa se torej zaokrožuje na 1.000 prikazov oglasa. M v izrazu pomeni Mille, kar je rimska številka 1.000.
CRM (Customer Relationship Management) je oblika marketinga, pri kateri podjetje posebno pozornost posveča spremljanju in upravljanju podatkov svojih strank s ciljem doseganja zadovoljstva stranke in s tem posledično ponovnega nakupa.
Demografski podatki so podatki o značilnostih določene ciljne skupine kot npr. starost, spol, dohodek, izobrazba, velikost gospodinjstva itd. in se jih uporablja za potrebe trženjskih raziskav.
Direktni marketing je ponavadi neprostovoljna komunikacija s posameznim kupcem preko različnih komercialnih načinov komunikacije: direktna pošta, e-mail in telemarketing. Namen je vzpodbudi nakup preko različnih momentov »call-to-action« (Npr. Kupi 2, dobiš 3. zastonj!).
DNS je strežnik, ki prevaja domene v IP-naslove. Domene (npr. www.oglasevanje.com) so ljudem lažje zapomljive, medtem ko se računalniki, povezani na internet, med seboj najdejo le s pomočjo IP-naslova.
Doseg medija je število različnih obiskovalcev določene spletne strani v določenem časovnem obdobju. Ponavadi raziskave merijo doseg medijev za obdobje mesec dni.
EPV (Earnings Per Visitor) oz. zaslužek na obiskovalca nam pove, koliko je podjetje zaslužilo s posameznim obiskovalcem spletne strani v povprečju. Izračuna se tako, da celoten zaslužek spletne strani delimo s številom obiskovalcev.
Flash je računalniška tehnologija, ki se jo največkrat uporablja za animacijo, video, zvok ter druge večpredstavnostne vsebine. Večina naprednih spletnih oglasov je narejena s pomočjo te tehnologije.
Folksonomies oz. folksonomije je princip označevanja vsebin na spletu s posameznimi ključnimi besedami (Tags) s strani uporabnikov, da jih je mogoče čim lažje najti.
Frequency Cap oz. frekvenca prikazovanja oglasnega sporočila je termin, ki pove, kolikokrat lahko posamezen uporabnik vidi določen oglas v nekem časovnem obdobju.
FTP oz. File Transfer Protocol je protokol za prenos datotek preko mreže od enega računalnika k drugemu.
GIF oz. Graphical Interchange Format je eden najpogostejših grafičnih formatov za izdelavo spletnih pasic, predvsem ker omogoča animiranje.
HTML oz. Hyper Text Markup Language je prevladujoči programski jezik, v katerem so napisane spletne strani.
HTTP oz. Hyper-Text Transfer Protocol najpogostejši protokol za prenos podatkov prek spleta. S kodo zaščitena različica tega protokola je HTTP (SSL), katere kratica je HTTPS.
Hyperlink je spletna povezava, ki povezuje katerokoli informacijo na eni spletne strani z informacijami na drugih spletnih straneh preko spleta.
IAB oz. Interactive Advertising Bureau je vodilno globalno združenje, ki določa in nadzoruje standarde ter prakse na področju spletnega oglaševanja.
Impressions oz. število prikazov oglasa.
IP-naslov je številčna identifikacija (npr. 168.143.1.100) vsake naprave, ki je povezana v mrežo in uporablja internetni protokol (je na spletu). Domenski strežnik (DNS) nato prevede to številko v domeno, kot jih vidimo v brskalnikih.
Iskalni marketing oz. Search Engine Marketing (SEM) označuje metode, ki povečujejo obisk spletnega mesta preko iskalnikov. V iskalnem marketingu se najpogosteje srečujemo s tremi glavnimi pristopi: optimizacija za iskalnike, zakup ključnih besed in plačljivo vključevanje.
Optimizacija za iskalnike oz. Search Engine Optimization (SEO) zaobsega postopke, kot npr. prilagoditev kode, strukture in vsebine spletnih strani ter pridobivanje kakovostnih vhodnih povezav, vse z namenom boljšega uvrščanja na strani rezultatov spletnih iskalnikov (SERPS).
Plačljivo vključevanje v iskalnike – nekateri iskalniki oz. predvsem imeniki vključujejo komercialna spletna mesta v svoje rezultate iskanja samo v primeru plačila (npr. Yahoo! Directory).
Semantični splet je splet tretje generacije, kjer je vsaka vsebina opremljena z metapodatki, ki uporabnikom omogočajo iskanje želenih informacij ter korelacij med njimi, ne glede na to kje na spletu se iskani podatek nahaja.
Social bookmarking oz. družbeni zaznamki predstavljajo način shranjevanja, organiziranja in pregledovanja povezav do spletnih strani, ki se vam zdijo zanimive in jih želite deliti z drugimi. Takšne spletne strani zaznamkov so npr. Digg, del.icio.us, Reddit …
Sponzorirane povezave so primer oglasnega prostora v iskalnikih po modelu CNK, kjer oglaševalec zakupi ključne besede, ob katerih se na strani rezultatov iskanja (SERPS) prikazujejo posamezni oglasi. Primer tovrstnega oglaševanja predstavlja Google AdWords.
Stran rezultatov iskanja oz. Search Engine Results Page (SERP) je stran v iskalniku, ki pokaže rezultate iskanja na posamezno ključno besedo oz. iskalno frazo. Rezultati iskanja so naslovi, poveze in kratki opisi posameznih spletnih strani, ki so povezane z iskano frazo.
Tag oz. ključna beseda s katero uporabniki označijo kakršnokoli vsebino na spletu (zaznamek, besedilo, fotografijo, video), ki nato olajša iskanje označene vsebine.
Tag cloud oz. oblak oznak je grafični prikaz priljubljenosti ključnih besed, ki jih uporabniki dodeljujejo vsebini na spletu (besedilu, fotografiji ali video vsebini). Besede, ki so uporabljene bolj pogosto, so v tem oblaku prikazane večje.
TCP/IP je komunikacijski protokol, ki povezuje med seboj nepovezane mreže v internet. Skrbi za prenos podatkov med posameznimi naslovi.
Web 1.0 oz. splet 1.0 je statični splet, kjer je bil uporabnik le pasivni uporabnik informacij s spletnih mest, ki so jih ustvarili drugi.
Web 2.0 oz. splet 2.0 je živi splet, kjer so uporabniki tudi ustvarjalci vsebin, med katere sodijo blogi, spletne skupnosti, podcasti, wikiji ipd..moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler woolrich outlet woolrich uomo woolrich donna woolrich outlet online tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo