Slovenija, moja dežela

Zadnjič sem nekaj malega napisal o spletnem mestu nekega relativno velikega slovenskega podjetja, ki ima v lasti množico prepoznavnih blagovnih znamk. Razmišljanje nad komentarji mi je dalo še nekaj “mesa” na to temo. Torej, zakaj se nekatera podjetja lotevajo spletnih projektov tako nezrelo, oz. da ne bom preoster, pa vsaj lahkomiselno. Je res problem v pomanjkanju sredstev? Se morajo res mlajši kadri v podjetju na vse pretege truditi, da bi se vsaj nekaj uporabnikom koristnega spravilo na splet?

Internet?
Problem o katerem govorim je mnogo širše narave. Bistvena težava pri vsem skupaj je, da delujemo v tako majhnem in specifičnem trgu, kot je slovenski. Eno je to, da so vodstveni kadri v Sloveniji v večini večjih podjetjih (bom politično korekten) »še nepoučeni« in ne vidijo nobene dodane vrednosti v medijih, ki jih ne razumejo.

Kaj kupiti?
Drugo, potem tisti vodstveni kadri, ki se že nekako pustijo prepričati, potem raje drobijo in kupijo Spačka. Po njihovo jih bo tudi ta pripeljal na cilj. Ali pa kupijo rabljenega Golfa. Nekaj let bo že zdržal. Res pa je tudi, da zakaj bi na spletu postavljali letalonosilke, če rabimo za ducat ljudi le čoln. Samo vsi pa pozabljajo, da za to, da bomo s čolnom prišli na drugi breg, ne sme imeti lukenj.

Kvaliteta projektov
Tretje, ki se nanaša na prej omenjene luknje, pa je to, da se izvajalci v Sloveniji ukvarjajo z vsem drugim kot s kvaliteto. Omenjeni projekt so delali celo zelo znani profesionalci. Važno je, da so direktorji zadeve uspešno zlobirali in da se je denar porabil. Vendar pa ali se je kdo vprašal, kaj se želi narediti s tem projektom? Ali kdo bo vodil projekt po lansiranju, da bo zadeva dejansko lahko zaživela? Seveda ne!  Še najmanj pa se je kdo vprašal, kakšen vpliv ima takšno spletno mesto na njihovo blagovno znamko. Če je potrebno samo porabiti denar, potem naj se takšno spletno mesto vsaj ne objavi. Za inšpekcijo bo to čisto opravičen strošek.

Neodvisni svetovalec
Jasno si naročnik, ker že tako drago plačujejo izvajalce, ne bo privoščil povrh vsega še svetovalca, ki bi jim lahko »neodvisno« pomagal. Če že ne drugega pa vsaj pri pripravi povpraševanja oz. javnega razpisa. Na ta način se kolikor toliko zavarujejo, da ne bodo kupili mačka v žaklju. Konec koncev, če že ne zaradi kvalitete projekta, pa se lahko s takšnim pristopom vsaj nekaj malega privarčuje.

Tržno gospodarstvo
Ravnokar gledam prijateljev članek »Tržna ekonomija izziva Slovenijo«. Hja, v to smer potujemo že desetletje, vendar smo še daleč od tega. Dokler se bodo vsi akterji, poslovni ali politični, na vse mogoče načine trudili in uspevali, da na trgu prevladuje monopol ali pa uravnotežen oligopol, potem za naše naročnike ni pomoči. Mislim, da je poteza na strani naročnikov in dokler bodo sami podpirali takšno stanje, naj tudi ne pričakujejo nekih večjih presežkov. Ti bodo še naprej prej slučaj, kot pravilo. Na nas »strokovnjakih« pa je, da naročnike karseda dobro poučujemo, da se bodo zadeve začele premikati v pravo smer.


Pusti komentar

Še dobro, da mi ostaja smisel za humor, čeprav je točno tale zadeva zame zelo resna.

Ja, smisel za humor pomaga pri vsem tem :)

Aja, Karmen, če ti je v službi mučno, toplo priporočam naslednje branje: The Joy of Work. He, he …

Komentiraj

(zahtevano)

(zahtevano)
moncler outlet moncler outlet online outlet moncler piumini moncler woolrich outlet woolrich uomo woolrich donna woolrich outlet online tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany tiffany milano tiffany outlet bracciale tiffany orecchini tiffany peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey peuterey outlet peuterey uomo giubbotti peuterey piumini peuterey hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo hogan outlet hogan rebel scarpe hogan hogan uomo